«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. 100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi İstinye Üniversitesi'nde açılıyor

100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi İstinye Üniversitesi'nde açılıyor

100-yilda-100-ekslibris-sergisi-istinye-universitesinde-aciliyor.jpg

100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi

İstinye Üniversitesi’nde açılıyor

 100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi, 27 Ekim’de İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü’nde açılıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan, İstanbul Ekslibris Müzesi koleksiyonundan uluslararası düzeyde usta sanatçıların özgün çalışmalarından oluşan sergi, 12 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

İstinye Üniversitesi tarafından, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan “100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi” 27 Ekim’de İSÜ Vadi Kampüsü’nde açılıyor. İstanbul Ekslibris Müzesi koleksiyonundan uluslararası düzeyde usta sanatçıların özgün çalışmalarından oluşan sergi, 12 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü İSÜ Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Hasip Pektaş’ın yaptığı serginin, ekslibrisin tanınması ve yaygınlaşmasına katkı sağlaması, kitaba ve sanata ilgiyi artırması hedefleniyor.

 

“Bu sergi Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e bir saygı ve şükran etkinliğidir”

 

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskı resimlerdir. Kitabın kartviziti ya da tapusu da denilebilir. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bu sergi, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ diyerek sanata ve sanatçıya verdiği değeri gösteren Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e bir saygı ve şükran etkinliğidir.”

 

Sergide eserleri yer alan sanatçılardan bazı isimler: 

Ahmet Selçuk Kızılışık, Akira Tokuchou, Alexandre de Riquer, Alexei Bobrusov, Andrey Machanov, Anna Tikhonova, Anna Trojanowska, Arkady Pugachevsky, Ayşen Erte, Bogdan Krsic, Bohumil Kratky, Dimo Milanov, Discorides Perez, Dongshen Zhou, Durmuş Bahar, Eduard G. Penkov, Elzbieta Radzikowska, Erhun Şengül, Erkin Keskin, Fatih Aksular, Gennady Pugachevsky, Hatice Öz Pektaş, Hedieh Jafari, Hristo Kerin, Irina Kazeeva, Irina Yelegina, Italo Zetti, Ivan Rusachek, Jean Marcel Bertrand, Jiri Brazda, Julian Dimitrov Jordanov, Juri Jakovenko, Katarina Vavrova, Katsunori Hamanishi, Konstantin Kalynovych, Krzysztof Marek Bak, Kun Wang, Lembit Löhmus, Luigi Casalino, Lukasz Cywicki, Mahmut Durmuş, Marcela Miranda, Marcin Bialas, Marcos Baptista Varela, Marin Gruev, Martin Manojlin, Martin R. Baeyens, Mauricio Schvarzman, Maya Tcholakova, Miraslav Houra, Mirsad Konstantinovic, Nazan Sönmez, Nurdan Oleg Denysenko, Oleg Derhachov, Oleksii Fedorenko, Olga Keleynikova, Onnik Karanfilian, Onur Aşkın, Osman Dinç, Özden Pektaş Turgut, Peter Kocak, Peter Lazarov, Rastko Ciric, Robert Baramov, Roman Sustov, Ruslan Vigovsky, Sema Ilgaz Temel, Sergiy Hrapov, Sophie Vael, Takeshi Katori, Tezcan Bahar, Todor Ovcharov, Tomas Hrivnac, Vedat Colak, Veselin Damyanov-Ves, Viladislav Kvartalny, Vladimir Vereschagin, Vladimir Zuev, Wenbin Pan, Wojciech Luczak, Xiaozhuang Dong, Yoichiro Homma, Yoshinari Suehiro, Yuri Borovitsky, Yuriy Nozdrin

 

Ekslibris nedir?

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskı resimlerdir. Kitabın tapusu da denilebilir. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Sözcük olarak …’nın kitaplığından anlamına gelir. Ekslibrisler bir ihtiyaç grafiği olarak doğmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir.

 

 

 

İstinye Üniversitesi hakkında:

İstinye Üniversitesi, “Liv Hospital”, “Medical Park” ve “VM Medical Park” olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu’nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *