Yazarlar Saadettin Acar ve Ahmet Murat, Kütüphane Haftası’nda Kocaelili okurlarıyla buluştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kütüphane Haftası dolayısıyla iki önemli yazarı Kocaelili okurlarıyla buluştu.
OKUMA KÜLTÜRÜ VE RAMAZAN
Deneme, Edebiyat, Eğitim kategorilerinde eserler yazmış yazar Saadettin Acar ve Hâlen İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Nihayet Dergisi genel yayın yönetmeni Ahmet Murat, Kütüphane Haftası dolayısıyla düzenlenen “Okuma Kültürü ve Ramazan” konulu söyleşide okurlarıyla buluştu.
“KURAN’I KERİM DİNLEDİĞİMİZDE HUZUR BULURUZ”
Bilim Merkezi içindeki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen söyleşi büyük ilgi gördü. Programın moderatörlüğünü yapan Yazar Saadettin Acar; “Müslümanlar için Ramazan önemli bir aydır. Ramazan gelince okumak için ilk akla gelen kitap Kuran’ı kerimdir. Bu ayda en çok kuran okunur. Okumanın başlı başına bir bereket, bir şifa ve rahmet olduğuna inanırım. Kuran’ın anlamı berekettir, bize yol açar, önümüzü aydınlatır. Birçoğumuz anlamını bilmese de Kuran’ı Kerimi dinlediğinde huzur bulur. Ben Aliye İzzetbegoviç’in hayatını okuduğumda Kuran’ın sözlerinin insanı hiç anlamasa bile içten içe onardığını ifade ettiği bir cümleye denk geldim. Çok güzel bir ifade. Anlamını bilmesek bile Kuran’ı okumalıyız” açıklamasında bulundu.
“RAMAZAN BAŞLI BAŞINA BİR İBADETTİR”
Ramazan ayının önemine değinen Acar; “Ramazan başlı başına bir ibadettir. Bu ibadetin etrafında şekillenen bir hayat oluşuyor. İbadet ve gelenek, ibadet ve kültür iç içe geçiyor. Ramazan okumalarımızı bile şekillendiriyor. Ramazan bize yepyeni bambaşka bir okuma kapısı aralıyor. Bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor. Resulü ekreme söylenen ‘ikra’ emrine yakınlaştırıyor” dedi.
“PEYGAMBERİMİZE GELEN İLK EMİR OKU’DUR”
Ramazan ayının Müslümanlar için önemli bir ay olduğunu ifade eden Yazar Ahmet Murat; “Dinimiz okumaya büyük önem vermiştir. Ramazan kuran ayıdır. Kuran ise oku emriyle başlar. Oku cümlesinin birçok anlamı vardır. Oku bir emirdir, aynı zamanda bir izindir. Okuyacak bir şeyi olamaya ne oku diyebilirsin. Hira mağarasında peygamberimize vahiy geldiğinde oku bir emirdir ve o andan sonrası için izindir. Yani bundan sonra gelecek vahiyleri okumak için bir emirdir. Okumak kıymetlidir. Günümüzde kitaba ulaşmak kolay ama herkesin farklı ilgi alanı olabilir. Ne okursak okuyalım anlam ve istikamet kazandıracak bir prensibe ihtiyacımız var. Okuduğumuz her şeyin bir şeye hizmet etmesi gerekir. Bütün okumalar bir istikametle, bir ana fikirle, bir tane niyet ve motivasyonla yapılması gerekir. Allah’ın rızasını kazanmaktan başka bir amacımız yok” ifadesini kullandı.
“KİTAPLAR BİZE ANAHTARLAR VERİR”
Okumamızın bir şeye hizmet etmesi gerekir diyen Murat; “İnsanın bir hazırlıksızlığı vardır. Her kadiri kandil bil, her geleni Hızır bil diye bir cümle var. Bizim halkımızın irfanından gelen ve dayanaksız bir cümle değildir. Ramazan insanın rutinini bozar. Bu rutin bozulacak ki insan melekleşecek. Ramazan insanlar için bir filtre görevi görür. Ramazanda bir şey yapmamıza gerek yok. Oruç büyük bir ibadet. Oruç için bir şey yapmıyoruz. Oruç kendini vücuda alıştırıyor. Oruç bir şey yaparak yaptığımız bir ibadet değil, yapmayarak yaptığımız bir ibadet. Ramazan’ın diğer aylara yansıması lazım. Her zaman okumalıyız. Okuyarak kazanabiliriz. Kitaplar bize anahtarlar verir. Kitaplar bize duygularımızı tanıtır. Her insanda duygular vardır. Duygusal tepkiler gösterir, duygulanır ama bunu ayrıştıramayız. Kitaplar bu duyguların notlarını gösterir.
KİTAPLARINI İMZALADILAR
Söyleşinin sonunda yazarlara çiçek takdim edildi. Yazar Saadettin Acar ‘Herkes içine Baksın’, Yazar Ahmet Murat ise ‘Taşı Taşırmak’ adlı kitaplarını söyleşi sonunda okurları için imzaladı. Söyleşiye katılan vatandaşlar daha sonra hep birlikte iftar yaptı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz