HEPATİT HASTALIĞININ YÖNETİMİ
DAHA DA İYİLEŞTİRİLEBİLİR
Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin düzenlediği Gilead Türkiye’nin de desteklediği “B-Connected in Istanbul” toplantısı, Viral Hepatit dünyasının önde gelen 80 uzman hekimini ikinci kez İstanbul’da buluşturdu.
Uluslararası konuşmacılar ve katılımcıların bir araya geldiği toplantıda, Hepatit B ve Hepatit C ile enfekte hastaların daha iyi bakıma ulaşmalarının önündeki engeller ve çözüm önerilerinin yanı sıra, hastalık tanı ve tedavisindeki güncel bilgiler paylaşıldı.
İlki geçen yıl yapılan ve dünyanın birçok ülkesinden hepatit uzmanlarını buluşturan “B-Connected in Istanbul” toplantısının ikincisi gerçekleştirildi. Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin, Gilead Türkiye ve Liba Laboratuvarları’nın desteğiyle düzenlediği toplantıya, Türkiye’de hepatit hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen hekimlerin yanı sıra Çin, Pakistan, İngiltere, Gürcistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt’ten hepatolojiye hizmet eden toplam 80 hekim katıldı.
Toplantıda; Hepatit B ve Hepatit C ile enfekte hastaların daha iyi bakıma ulaşmalarının önündeki engeller ve çözüm önerileri konuşulurken, hastalık tanı ve tedavisindeki güncel bilgiler de paylaşıldı. Toplantıda paylaşılan kılavuzlar, bilgiler ve uygulamalar derlenip bir çıktı olarak hazırlandıktan sonra Türkiye’nin politikasına yön veren Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kuruluşlarla organize edilen birebir toplantılarla aktarılacak. Böylece hepatit hastalığının yönetimini daha iyileştirecek, belirlenen aksiyon planları bu kurum ve kuruluşlarla birlikte takip edilecek.
Türkiye Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “B-Connected in Istanbul” toplantısının önümüzdeki yıllarda da geleneksel hale getirilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Bu tarz uluslararası toplantılarda hepatit hastalığının yönetimini daha da iyileştirecek adımların ortaya çıkarılarak ilerlemek hedefleniyor. Hepatit virüsü sinsidir ve sessiz bir enfeksiyon yapar, geç dönemde bulgular ortaya çıkarır. Hastalığı ancak taradığımız zaman bulabiliyoruz. Diğer ülkelerden farklı olarak ülkemizde tedavinin başlatılabilmesi için karaciğer biyopsisi değerlendirmesi gereklidir. Bazı değişiklikler için Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği işbirliği içinde yakın zamanda “Ulusal Hepatit B Tanı ve Tedavi Kılavuzu” yayınlamıştır. Bu kılavuz içerisinde Hepatit B hastalarının tedaviye erişimi ile ilgili pratik öneriler vardır. Ülkemizde eliminasyon için atılması gereken önemli adımlar bulunuyor. Diğer yandan dernek olarak ayrıca kamu ve hekimler arasında viral hepatitlerin neden olduğu enfeksiyonlar hakkında farkındalık artırıcı eğitimlerin önemine inanıyor, bu doğrultuda etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
ULUSLARARASI UZMAN KONUŞMACILAR KATILDI
Toplantının uluslararası konukları arasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlayacağı “Kronik Hepatit B Enfeksiyonunun Önlenmesi, Bakımı ve Tedavisine Yönelik Kılavuz”un yazarlarından Pakistan Aga Khan Üniversitesi Hepatoloğu Prof. Dr. Saeed Hamid, Çin Ulusal Hepatoloji Derneği eski başkanı Prof. Dr. Jidong JIA, Londra Imperial College Hepatoloji Profesörlerinden Prof. Dr. Erwan Vo Quang, Gürcistan Ulusal Hastalık Kontrol ve Halk Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Maia Tsereteli ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde transplant hepatoloğu olarak görev yapan Prof. Dr. Ahmed Rıfai de yer aldı.
Türkiye Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner ve Yönetim Kurulu Üyeleri: Prof. Dr. Fehmi Tabak, Prof. Dr. Tansu Yamazhan, Prof. Dr. Nurcan Baykam, Prof. Dr. Ediz Tütüncü, Doç. Dr. İmran Hasanoğlu, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği eski yönetim kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Enfekder Derneği Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal ile dünyada en çok canlı karaciğer nakli yapan merkezlerden biri olan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Transplant Gastroenteroloğu Prof. Dr. Murat Harputluoğlu da toplantının katılımcıları arasındaydı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz