Sadece üç gıda belgesiyle (ISO 22000, HACCP ve GMP) güvenli gıda işletmesi olmak mümkün mü? Sorunun cevabı gerçekten bu sistemleri uygulamakta gizli. Bunun için işi öğrenmek ve gıdada gereken tüm potansiyel durumları da analiz edebilecek ekip ve ekipmana bağlı.
Her üç belgenin de ortak yönü sadece gıda zincirinde faaliyet gösteren firmaların sahip olabileceği belgeler olmaları. ISO 22000 uluslararası gıda dokümantasyonunun standartlarını belirliyor. HACCP eskiden bir standard olarak görülüyordu.
Bugün sadece bir gıda güvenliği uygulaması olduğunu ve artık HACCP belgesinin verilmediğini biliyoruz. Bununla birlikte HACCP gıda zincirinde kritik öneme sahip noktaları hala kontrol etmeye devam ediyor.
GMP İyi Gıda Üretimi Uygulamaları
GMP (good manufacturing practice) iyi gıda üretimi uygulamaları olarak öne çıkıyor. GMP standartları çoğu ülkenin gıda mevzuatlarının içerisinde zaten yer alıyor. Buradaki iyi üretimden kastın, doğru üretim olduğu unutulmamalıdır.
Burada GMP ile ISO 22000 ve HACCP arasında temel bir sektörel fark bulunuyor. GMP kozmetik sektöründa alınacak belgeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak GGYS veya HACCP kozmetik sektörü için geçerli bir belgelendirme standartı değil.
GMP bir ürünün üretim aşamalarında ham madde ve ambalaj malzemelerinden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar güvenli olması için uyulması gereken şartların toplamında oluşuyor.
Dokümantasyon açısından ele alınırsa her üç standardın da ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin doküman alt yapısına uyumluğu olduğu görülüyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde öncelikle ISO 22000 GGYS sahibi olmak diğerlerine göre öncelik taşıyor.
ISO 22000 ve HACCP ve GMP Nasıl Alınır?
Üzerinde durulması gereken en önemli konu gıda kodeksine (mevzuatına) uygun yasal şartları karşılayan bir gıda işletmesi olması önemli. Bu açıdan mutlaka bir gıda mühendisi istihdamı şart görünüyor. Sonuçta her üç belgenin de uzmanlık ve yetkinlik gerektirdiği dikkatlerden kaçmamalı.
Tabi ki burada uzman ve deneyimli bir gıda mühendisi maliyetleri bir miktar artırıyor görünse de sonuç anlamında kazançlı çıkmanıza en büyük katkıyı sağlayacaktır.
Her üç standardın şartlarına da uyulduğunda artık güvenli bir gıda üretim işletmesi oldunuz demektir. Bunun bir anda olmasını beklemek doğru bir bakış açısı değildir. Hizmet sektöründeki bu türden soyut kavramların gıda işletmesinde netice vermesi, verimlilik anlamında ciddi tasarruflar sağlaması zaman alacaktır.
Önemli olanın hijyene bağlı insan güvenliği olduğu konusu burada önem kazanır. Neye değer verir ve yatırım yaparsanız gelecekte karşınıza çıkacak olan budur. Söz konusu gıda ve kozmetik olduğunda alerjenler önem kazanır. Günümüz insanlarında alerjik reaksiyonların ve çeşitli gıdaya bağlı hastalıkların gelişmesi bu konuya da hassasiyet gerektirir.
ISO 22000 – HACCP ve GMP İç Tetkileri Birlikte Yapılabilir Mi?
Her üç uygulamanın dokümanları ISO 22000 gıda yönetim sisteminde bir arada toplanacağından doğru hazırlanacak prosedürler ile bu mümkün. Burada iç tetkik prosedürü hazırlanırken gıda güvenliği yönetim temsilciliğinden sorumlu gıda mühendisinin baş iç denetçi yetkisiyle doğru bir iç tetkik soru listesi hazırlaması ve her üç gıda belgesini de hesaba katması gerekir.
Bu nedenle daha öncede HACCP ve ISO 22000 deneyimi olması tamda burada devreye giderecek ve gıda firmanıza ciddi artı puan kazandıracaktır. Aynı zamanda güvenli gıda işletmesi olmak sadece bunlara sahip olmayı değil doğru ve isabetli uygulayıp olası gıdaya yönelik tehditleri, zehirlenmeleri, risk ve fırsat analizlerinin de doğru yapılırken diğer tüm çalışan gıda personeline de bilgi aktarımı yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
ISO 22000 – HACCP ve GMP Belgelendirme Denetimleri Ayrı Mı Yapılıyor?
Üstteki başlığın aksine gıda zincirinde güvenilir b,r üretici firma olabilmek için yapılacak çalışmalar bu sistemlerin yıllık belgelendirme denetim ve kontrolleriyle de bağlantılı olmakta.
Konuya geri dönersek ISO 22000 ve HACCP belgelerinin belgelendirme denetimleri birlikte yapılıyor fakat GMP denetimi ayrı bir denetim planıyla yapılıyor.
Sonuç Özeti
ISO 22000 ve HACCP belgesinin alınmasına yönelik şöyle bir açıklama yer alıyor; “Gıda zincirinde (gıda üretimi, depolama ve satışı, gıdaya temas eden gıda ambalajları, eldivenler gibi) herhangi bir şekilde yeri olan tüm gıda firmaları gıda güvenliği yönetim sistemini uygulayabilir ve belgelerini alabilirler. HACCP ayrı bir belge olmayıp iso 22000 içerisinde yer alan standart şartlarının bir bölümü olarak bulunmaktadır.” (kaynağın devamı için bu web sitesine bakınız)
Bu demek oluyor ki ISO 22000:2018 ve HACCP birlikte alınabilir. GMP içinse farklı bir başvuru gerekmektedir. Dolayısılya hazırlıkların bu yönde planlanmasında büyük yarar olduğu görülüyor. Üç sistem için fiyat teklifinin birlikte alınmasının daha makul olduğunu ama sonuçta güvenli gıda üreten bir firma olmayı başarmanın mümkünlüğünün kanıtlandığını görebiliyoruz.
Bir Cevap Yaz