«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Bakan Çavuşoğlu: “İsveç’le düşman olan iki ülke değiliz”

Bakan Çavuşoğlu: “İsveç’le düşman olan iki ülke değiliz”

Bakan Çavuşoğlu: "İsveç’le düşman olan iki ülke değiliz"

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“FETÖ’nün de sadece bizim için değil, bulunduğu her ülke için bir tehdit olduğunu da hatırlatmak isterim. Umarım bunları görmek için siz de geç kalmış olmazsınız. Diğer taraftan beklentilerimiz açıkça Üçlü ahitnamede var. Somut adımların önemli bir kısmını daha görmedik. Açıklamalar güzel. Yeni hükümet, terörle mücadele konusunda ve ahitnamenin şartlarının yerine getirilmesi konusunda daha kararlı ve samimi. Bir önceki hükümette görev alan bazı kişilerin görevden ayrıldıktan sonra samimi olmadıklarını görüyoruz. Bu tür ikiyüzlülükleri görmek istemiyoruz. Bunları görmekten artık bıktık.

Terörle mücadelemizde amasız, fakatsız samimi dayanışma duygularını daha önce de iletmişti fakat ortada belge var. Bunun uygulanması lazım. Henüz o noktanın yarısına gelmedik, başındayız. Bazı olumlu adımlar atıldı. Halkın temsilcisi milletvekillerinin, Meclis’imizin ve halkımızın tatmin olacağı adımların atılması gerekiyor.”

Soru: İsveç’te kurulan yeni hükümet ile müzakerelerde değişiklik oldu mu?

Çavuşoğlu: “Göreve geldiği günden bu yana gerek Başbakanın ziyareti marjında olsun gerekse diğer temaslarımızda, yeni hükümetle birlikte üçlü ahitnamenin uygulanacağı yönündeki kanaatimizin arttığını söyledik. Daha kararlı olduğunu da söyledik. Müzakerenin unsurları belli, içerik belli. Atılması gereken adımlar belli. Açık ve net bir şekilde bunları karşılıklı konuşuyoruz. Teröristlerin iadesi, mal varlıklarının dondurulması ve teröristlerin paçavralarla İsveç’te terör propagandası, insan devşirme ve para toplama gibi faaliyetlerinin de kesin bir şekilde engellenmesi gerekiyor. Bunlar başlı başına ciddi adımlar. Müzakerelerimiz, son derece açık ve samimi bir ortamda gerçekleşiyor. Biz İsveç’le düşman olan iki ülke değiliz. Kendimize yakın hissettiğimiz ülkeler.

Bazı konularda hemfikir değiliz, bazı konularda farklı pozisyonlarımız var ama kategorik olarak Türkiye karşıtlığı yapan ülkeler değil. NATO müttefiki olacaksak, terörle mücadelede de somut iş birliğini görmemiz gerekiyor. Aramızdaki müzakereler, yapıcı bir şekilde devam ediyor. En son Keneş’in iade kararının reddedilmesi de maalesef bu atmosferi ciddi bir şekilde zehirledi.

Soru: Terör örgütlerinin arasında ayrım yapmak tehlikeli değil midir?

Billström: “Daha önce de belirttiğim gibi tabii ki terörizmle ilgili mevzuatımızı güçlendirme aşamasındayız. Terörizmle ilgili bir düzenleme kabul edildi. Bugünden itibaren 9 gün içerisinde bir anayasal düzenleme yürürlüğe girecek. Bu da kanunla dernekleşme ve bununla ilgili özgürlükleri kısıtlayabilmemizi sağlayacak.

Taahhütlerimizi yerine getirmek için somut adımlar atıyoruz. İfade özgürlüğü, toplantı özgürlüğü ve ifade özgürlüğü de İsveç demokrasisinin ve anayasasının önemli bir parçası ancak bu mevzuat bu ahitnamede koymuş olduğumuz taahhütleri yerine getirmemizi sağlayacak.”

Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *