«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Çavuşoğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenski ile görüşmesi olacak”

Çavuşoğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenski ile görüşmesi olacak”

Çavuşoğlu: "Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenski ile görüşmesi olacak"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleri ile kahvaltı toplantısı sonrası tahıl koridor ile ilgili soruları yanıtladı.

“Biz bu süreci aşacağımıza inanıyoruz. Temaslarımız da zaten başladı. Milli Savunma Bakanımız, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna Savunma Bakanı ve Altyapı Bakanıyla ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Dün de Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Soçi’deydi. Bir taraftan Rusya’nın güvenlikle ilgili bazı taleplerini Hulusi Akar’a da ilettiler. Diğer taraftan Rusya’nın ihraç etmeye çalıştığı tahıl ve gübrenin önündeki engellerin halen devam ettiğini Lavrov söyledi. Bu konu ile ilgili Genel Sekretere de bir mektup yazmışlar. Bu mektubun da bir kopyasını da gönderecekler biz de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile bu süreci takip ediyoruz. Sonuçta en başta mutabakata varıldığı gibi tahıl sevkiyatının şu anda yüklü gemilerde bir sıkıntı yok ama sonrasında devam etmesi için sorunların aşılması lazım. Yine mutabakata varıldığı gibi Rusya tahıl ve gübresinin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımların atılması lazım. Her iki ülkenin ihraç ettiği ürünlere tüm dünyanın özellikle de gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin ihtiyacı var. Biz Türkiye olarak çabalarımızı sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Putin ile görüşmesi olacak Zelenski ile de görüşmesi olacak. Cumhurbaşkanımız bizzat bu konu ile ilgileniyor. Biz yoluna koyacağımıza inanıyoruz. Bu herkesin yararına.

Bir taraftan savaş devam ediyor maalesef üzüntü verici görüntüler devam ediyor ama iki ülke arasında bizim de katkılarımızla esasen güven arttırıcı görüntüler de oldu. Esirlerin takası aynı şekilde Zaporijya nükleer enerji santrali ile ilgili Rosatom uzmanları ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının görüşmesi ve diğer attığımız adımlar. Tahıl anlaşması tabii bunların başında geliyor. Ama tüm dünya insanlığını yakından ilgilendiren bir konu olduğu için biraz savaştan ayrı tutmak, işleyişle ilgili sorunlar varsa bunları da hep beraber aşmak lazım. Biz de çabalarımızı sürdüreceğiz.”

S- Toplantıya dair aktaracağınız bir konu var mı?

“Sayın cumhurbaşkanımız partiyi kurduğumuz günden bu yana istişarelere çok önem verir. Teşkilatlarla istişareler, milletvekillerimiz ile istişareler. Bu herhalde bu dönemde en son yapılan istişare çünkü bundan önce de cumhurbaşkanımız milletvekillerimizle grup grup bir araya geldiler. Milletvekillerimiz özellikle yaz döneminde sahadalardı. Milletimizden gelen talepleri ilettiler. İlgili bakan arkadaşlarımız gelen soruları cevapladık yine talepler varsa onların çözümü konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız gerekli talimatları verdi. Sonuç odaklı çok faydalı bir istişare toplantısı oldu.”

S- Rusya ile gaz merkezi üzerine son durum nedir­?

“Gaz merkezi ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin’in teklifinden sonra Enerji Bakanlarını görevlendirdiler. Bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma neticesinde Avrupa’da ne kadar talep var diye. Avrupa’da özellikle çünkü bu kurulacak merkez esas itibariyle Rusya’nın Avrupa ülkelerine ihraç edeceği gaz ile ilgili Putin de bunu söylemişti. Ama ileride bu gaz piyasası oluştuktan sonra özellikle fiyatların belirlenmesi yine LNC yöntemi ile farklı ülkelere de gidebilir ama bununla ilgili şu anda teknik düzeyde Enerji Bakanlarımız arasında çalışma devam ediyor. Biz de özellikle Avrupa’da ne kadar talep olacak ya da olmayacak o konuda Dışişleri Bakanlığı olarak katkılarımızı yapıyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *