«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Çin’de Laba Bayramı’nda “aşure” zamanı

Çin’de Laba Bayramı’nda “aşure” zamanı

Çin'de Laba Bayramı'nda "aşure" zamanı

30 Aralık’ta Çin’de Laba Bayramı kutlanıyor. Ay takvimine göre aralık ayının 8. günü kutlanan Laba Bayramı’yla Çin’in geleneksel yeni yılı olan Bahar Bayramı için geri sayım başlıyor. Çin’de yeni yılın perdesini açan Laba Bayramı’nda Laba lapası yenilir.

Laba lapası, Laba Bayramı’nda mutlaka yenmesi gereken bir yemek. Laba lapasının malzemeleri arasında kırmızı fasulye, yeşil fasulye, bakla, nilüfer tohumu, darı, pirinç, yapışkan pirinç yer alır. Bunun dışında kişisel tercihe göre lapaya ceviz, kestane, hünnap, yer fıstığı ve kuru üzüm de koyulabilir. Malzemelerin hepsi su ile karıştırılıp ateşte haşlanır. Laba lapası, Çin usulü aşure olarak da bilinir.

Laba lapasının dışında bayramda Laba sarımsağı (bir tür sarımsak turşusu) ve Laba soya peyniri gibi yöresel yemekler de yenilir.

Laba günü ay takvimine ve Budizm’e göre aralık ayının 8. gününde Buda’nın aydınlandığı gün olarak bilinir. Tapınaklar bugünü kutlamak için ziyaretçilere lapa ikram eder. Günümüzde bu bayram dini içeriğinden ziyade geleneksel bir halk alışkanlığı olarak sürdürülüyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *