«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “TÜBA Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” sona erdi

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “TÜBA Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” sona erdi

ege-universitesi-ev-sahipliginde-duzenlenen-tuba-biyocesitlilik-ve-ekosistemler-calistayi-sona-erdi.jpg

TÜBA ve Ege Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “ Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı”  sona erdi. Protokol ve açılış konuşmalarını TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve TÜBA Çevre Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın'ın yaptığı; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu'nun yanı sıra ilgili bakanlıklardan temsilcilerin, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyelerinin katıldığı çalıştay sona erdi.

 

Program kapsamında çalıştay çağrılı konuşmacıları TÜBA Asli Üyesi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemle Odağında Ortak Çözümler için Birlikte Başarma” ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey “Türkiye’nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik” konularında sunum yaptı.

 

Toplam 6 oturumun düzenlendiği ve 25 bilim insanının katkı sağladığı programın ilk oturumu “Türkiye ve Biyoçeşitlilik” İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu başkanlığında gerçekleştirildi.  Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Umut Adıgüzel “Biyoçeşitliliğe Ulusal Açıdan Bakış”, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Aksoy “Arazi Kullanımı ve İklim Değişikliğinin Biyoçeşitlilik Kaybı Üzerine Etkisi”, OSTİM Teknik Üniversitesi, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği’nden Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU “Türkiye Ornitoloji Tarihi ve Ornitoçeşitliliği”, TÜBİTAK-Bilim ve Toplum’dan Dr. Bülent Gözcelioğlu “Biyoçeşitlilik ve Anadolu’dan Yansımalar” hakkında konuştu.

 

Prof. Dr. Sezai Ercişli’nin moderatörlüğündeki “Tarımsal Biyoçeşitlilik: Dünyayı Sürdürülebilir Bir Şekilde Beslemenin Zorlukları ve Çözüm Önerileri” oturumunda; Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Özkan “Tarımsal Önemi Yüksek Bitki Türlerinin Yabani Akrabalarının İklim Değişikliği ve Biyoçeşitlilik Kaybı Karşısında Önemi”, İTÜ’den” Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven “İnsan Sağlığı ve Tarımsal Biyoçeşitlilik Arasındaki İlişki”, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Bahattin Tnyolaç “Bitki Genetik Kaynaklarının İnsanlığın Fayda Ekseninde Kullanımı” ile ilgili sunum yaptı.

 

Programın 2. günü düzenlenen 3. oturum “Sucul Ekosistemler Biyoçeşitliliği” Prof. Dr. Nüket Sivri yönetti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu “Türkiye Deniz Balıkları Çeşitliliğindeki Değişimler”, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Özbek “Türkiye İç Sularındaki Biyoçeşitliliği Tehdit Eden Ana Unsurlar” ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden Doç. Dr. İlhan Aydın “Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoçeşitliliğe Etkileri”ni anlattı.

 

Prof. Dr. Güleda Engin’in moderatörlüğündeki “Karasal Ekosistemler ve Değişen Biyoçeşitlilik” başlıklı 4. oturumda; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Karataş “Küreselleşmenin Yeryüzü ve Biyosfer Üzerine Etkileri”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sözen  “Küreselleşmenin Neden Olduğu Fauna Değişiklikleri”, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden  (DEÜ) Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem “Değişen Biyoçeşitlilikte Salgınlar ve Tek Sağlık Tehditleri” hakkında sunum yaptı.

 

Sağlıklı Ekosistem Göstergeleri başlıklı 5. oturumu Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin yönetti. İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Prof. Dr. Zeynel Arslangündoğdu “Türkiye’de Yaban Hayatı ve Biyoçeşitlilikteki Rolü”, TÜBİTAK-MAM’dan Dr. Diğdem Aktopraklıgil Aksu, “Ulusal Biyoçeşitliliğin Korunması Kapsamında Yaban ve Çiftlik Hayvanları Genetik Kaynaklarının Tanımlanması ve Biyobankaların Oluşturulması”, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Prof. Dr. Ünal Akkemik  “Orman Ağaçlarının Değişen İklime Tepkileri ve Türlerin Yayılışları”nı anlattı. Program değerlendirme oturumuyla sona erdi.

 

         Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştay sonunda genel değerlendirme ve kapanış oturumu düzenlendi. Başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın’ın yaptığı oturuma İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Sivri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

         Türkiye’nin biyoçeşitlilik zenginliğine değinen Prof. Dr. Nüket Sivri, “Dünyada biyoçeşitlilik adına bir güzellik yarışması düzenlense, kuşkusuz bu yarışmayı Türkiye kazanır. Biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olan coğrafyamızı koruma görevi bizlere düşüyor. Yani bizler bu dünya güzelinin yüzünü bozmamak için elimizden geleni yapmalıyız. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşın ekosistem zenginliğinin korunması gerekiyor. Etkinliğin iki günlük sürecinde bilimsel yöntemlerle Türkiye’de biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik bir çalışma ortaya koymaya çalıştık. Çalışmalarımızın sonunda teknoloji odaklı ama en önemlisi ekosistem öncelikli çözüm önerileri sunduğumuzu söyleyebilirim. Bizlere kapılarını açan Ege Üniversitesine ve bizlerden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen TÜBA’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

         Konuşmanın ardından Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, katılımcıların çalıştaya dair görüş ve önerilerini aldı. Oturum sonrası hatıra fotoğrafı çekildi.

 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *