«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Euro / Dolar paritesi 1,00’in üstünde

Euro / Dolar paritesi 1,00’in üstünde

Euro / Dolar paritesi 1,00’in üstünde

Yarın ECB faiz kararı açıklanacak. Bizim beklentimiz ve piyasaların beklentisi ECB’nin 75 baz puan faiz artıracağı yönünde. Öyle ki 2021 yılında pandemi nedeniyle ECB’nin geçici olarak nitelendirdiği enflasyon, Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte ECB tarafından da uzun süreceği kabul edildi.

Yüksek enflasyon neticesinde enflasyonun kontrol altına alınabilmesi adına ülkelerden faiz artırımı gelirken, ECB Temmuz’a kadar bekle / gör politikası izledi. Rusya – Ukrayna savaşı ile yükselen enerji fiyatlarının etkisi Euro’yu baskılarken, Fed’in 2022 yılı başlarında faiz artırım döngüsüne başlaması ile gözler ECB’ye çevrildi. Temmuz ayına kadar yüksek enflasyona rağmen faiz artırmayan ECB ile Fed arasındaki faiz makası açılırken, piyasalardaki genel görüş ECB’nin geç kaldığıydı.

Fed’in arttığı faizler ile dolara olan talep ararken dolar endeksi de 114 seviyesine kadar yükseldi. Dolar küreselde güç kazandı fakat bu dönemde bekle / gör politikasını izleyen ECB politikalarına, enerji krizi de eklenince Euro’daki değer kaybı kaçınılmaz oldu. Yıla 1,14’lü seviyelerde başlayan Euro / Dolar paritesi 0,95’lere kadar geri çekilmesi sonrasında ECB kararı yaklaşıp faiz artırımına kesin gözüyle bakılması ile birlikte 1,00’lere tekrar yükseldi.

ECB’nin artırdığı faizlerle birlikte euro tarafının kısmi değer kazanması beklenebilir. Ancak Fed’in şahin tavrı ve yıl sonuna kadar 150 baz puanlık faiz artırım ihtimalinin anketlerde %70’in üstüne çıkması ile Euro / Dolar paritesinde kısa vade baskının devamını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *