«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Fx piyasalar

Fx piyasalar

Fx piyasalar

USD/TRY: ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi güçlü gelirken işsizlik oranı beklenenden kötü geldi. Bu verilerle yön bulan ABD borsaları, işsizlik oranını satın alarak cuma gününü yükselişle kapattı. Bununla birlikte Dolar endeksi (DXY) ise %1,8’lik gerilemeyle haftanın son işlem gününü 110,9’dan kapatırken, ABD on yıllık faizinde önemli bir değişim gözlenmedi. Bu sabaha bakıldığında, Apple’ın iPhone öngörülerini aşağı yönlü revize etmesine ve Çin’in, pandemi kısıtlamalarını gevşetmeyi düşündüğü yönündeki piyasa spekülasyonlarını reddetmesine karşın piyasalarda bir bozulma yok. Diğer yandan, Dolar’da ise yükseliş gözleniyor. Dolar’daki bu hareketi şimdilik tepki olarak değerlendirirken,  ABD’de bu hafta izlenecek ara seçimler ile enflasyon verisi yön konusunu netleştirebilir. Yurtdışında ayrıca; Fed yetkililerinin konuşmaları, ABD güven endeksleri, Euro Bölgesi perakende satışlar ve Çin enflasyon verileri bu hafta takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise birçok gelişmeye tepki vermeyen Dolar/TL’deki benzer hareketin ABD verileri sonrasında da sürdüğünü ve kurun küresel varlık fiyatlarındaki oynaklığa sınırlı tepki verdiğini izledik. Şu aşamada mevcut görüntünün sürebileceğini ve kurun 18,5850 – 18,6460 seviyeleri arasında bant hareketi yapabileceğini öngörüyoruz. Bu hafta yurt içinde perşembe günü eylül ayı iş gücü istatistikleri ve cuma günü ise eylül ayı sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri verileri ve cari işlemler dengesi verisi takip edilecek.

EUR/USD: Geçen hafta ABD’de ekonominin görünümüne ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik kazançlar verileri takip edildi. Tarım dışı istihdam beklentilerden güçlü açıklanırken, işsizlik oranı öngörülerin üzerine çıktı, saatlik kazançların artış oranı ise geriledi. Açıklanan verilerin ardından Dolar endeksinde sert düşüş gözlenirken diğer taraftan Euro Bölgesi PMI verilerinin yukarı yönlü revize edilmesi Euro’yu destekledi. Bunun yanında Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında zirve faizin beklenenden yukarıda oluşabileceğini açıklamasının ardından zirve faiz tahminleri yukarı yönlü güncellenirken, bunun tahvil faizlerindeki düşüşü bir anlamda engellediği söylenebilir. Bu hafta ABD’de ara seçimler dışında Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentileri şekillendirecek TÜFE açıklanacak. Piyasa katılımcıları bu veri öncesinde aralık ayı için 50 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Fiyatlamalar tarafında ise EURUSD’de 0,9840 desteğinin altına sarkma yaşanmadıkça 1,0020 seviyesi hedefte kalabilir. 

 XAU/USD:Geçtiğimiz hafta 1.617 – 1.682 aralığında hareket eden Ons Altın haftayı 1.681 seviyesinden kapattı. %2,2’yi bulan yükselişin temel sebebi Cuma günü açıklanan istihdam verisiydi. İşsizlik rakamlarının yükselmiş olması piyasaları umutlandırdı ve Dolar endeksindeki (DXY) geri çekilmeyle birlikte diğer piyasalar gibi Ons Altın da yükselişe geçti. Teknik olarak 1.680 direnci seviyesinde haftayı tamamlayan değerli maden bu haftaya ise satışla başladı. Şu aşamada 1.680 seviyesi üzerinde kapanışlar görebilirsek 1.700 ve 1.720 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.660 seviyesi tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *