«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Harran Üniversitesi Hastanesi’nden hashimoto hastalığı ile ilgili çalışma

Harran Üniversitesi Hastanesi’nden hashimoto hastalığı ile ilgili çalışma

Harran Üniversitesi Hastanesi'nden hashimoto hastalığı ile ilgili çalışma

Haran Üniversitesi Hastanesi laboratuvarlarında yapılan çalışmalarda bu hastalığı taşıyan kişilerin kanlarında Nesfatin-1 adı verilen bir maddenin seviyelerinin azaldığı tespit edildi. İlginç olarak, henüz tiroid hormonunun düşmediği Hashimoto hastalarında bile Hashimoto hastalığı olmayanlara göre Nesfatin-1 seviyelerinin düşük kaldığı laboratuvar ortamında gözlemlendi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihayet Bayraktar, tüm dünyada  tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasının en yaygın nedeninin Hashimoto hastalığından kaynaklandığını, hastalığa eşlik eden olumsuz sonuçlardan birinin de kilo artışı ve obezite olduğunu belirtti.

Hashimototiroiditi hastalığının günümüzde birçok kişide görülebildiğine değinen Bayraktar, “Tiroid bezinde iltihaplanmaya yol açarak tiroid hormon üretiminin azalmasına neden olabiliyor. Hipotiroidi denen bu durumda ise halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu, soğuğa dayanamama, bağırsak tembelliği, sesin kalınlaşması gibi ciddi şikayetlere neden oluyor.” dedi.

Bayraktar, Nesfatin-1’in hormona benzeyen kimyasal bir madde olduğunu ifade ederek, “Açlık üzerine etkilidir ve yağ depolanmasının düzenlenmesine katılır. Beyinin hipotalamus bölgesinden salgılanır. Açlığın azalmasına, doygunluk hissine ve vücut yağı ve dolayısıyla kilo kaybına katkıda bulunur. “ diye konuştu.

Hashimoto hastalarında kanda Nesfatin-1 seviyelerinin azaldığını tespit ettiklerini kaydeden Bayraktar, “Tiroid hormonu düşük olanlarda bu düşüklüğün daha fazla olduğu, ancak henüz tiroid hormonu düşmemiş olanlarda bile Hashimoto hastalığı olmayanlara göre nesfatin-1 seviyelerinin düşük kaldığını gözlemledik.” ifadelerini kullandı.

Endokrin ve Metobolizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Eren ise; “Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Hashimoto hastalığı, tedavi edilmez ise obeziteye neden olabiliyor. Elde edilen bulgularda, Hashimoto hastalarının tiroid bezinin hormon üretebilme yeteneğinden bağımsız olarak kilo alma potansiyeli gösterdiği tespit edildi. Hashimoto hastaları, tiroid hormonları normal olsa bile kilo alma potansiyelleri yüksektir ve bu nedenle kilo almamak için yeme içmelerine özen göstermeli ve günlük hareket miktarlarını arttırmaları gerekiyor.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *