Kocaeli Büyükşehir Şehir Tiyatroları, Kılıçarslan oyununu Engelliler Haftası’nda tüm engel gruplarının izleyebileceği şekilde özel olarak sahneleyecek
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ‘’Tiyatroda engel yok’’ diyerek Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Şehir Tiyatrolarının en beğenilen oyunlarından Kılıçarslan, Engelliler Haftası nedeniyle tüm engel gruplarına uygun olarak sahnelenecek. Türkiye’ye örnek olması ve farkındalık oluşturması beklenen oyun öncesinde SDKM’de ön sıradaki koltuklar sökülerek engelli rampaları konuldu. 11 Mayıs Perşembe akşamı saat 19.30’da Kılıçarslan oyunu; duyma engelliler için işaret diliyle, görme engelliler için ise özel bir betimleme sistemiyle tüm engel grupları tarafından takip edilebilecek şekilde sahnelenecek.
TÜM ENGEL GRUPLARINA UYGUN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarıyla Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Engelliler Haftasından örnek bir çalışmaya imza attı. Türkiye’de ilk kez bir tiyatro oyunu tüm engelli gruplarına yönelik olarak sahnelenecek. Ünlü yazar İskender Pala tarafından kaleme alınan ‘Kılıçarslan’ oyunu, 11 Mayıs Perşembe günü saat 19.30’da SDKM’de sahnelenirken, tüm engel gruplarına yönelik vatandaşlar salonda yerini alıp aynı anda oyunu takip edebilecek.
TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı’nın yönetmenliğini üstlendiği oyunun tüm engel gruplarına uygun olarak sahnelenebilmesi için uzun süredir süren çalışmalar tamamlandı. SDKM’nin ön sıradaki koltukları sökülüp engelli rampaları konularak tekerlekli sandalyeler için uygun hale getirildi. Oyuncularla beraber uzun süredir çalışıp oyunu tüm engelli grupları için gösterime hazırladıklarını ifade eden Sigalı, ‘’Oyuncular sahnedeyken işitme engelliler için işaret diliyle oyun anlatılacak. Ayrıca görme engelliler için özel olarak hazırlanan kulaklıklarla reji odasından anında betimleme yapılacak, oyunun mizansenleri anlatılacak. Oyunumuzu yazıyla sahnede anlatacağız. 11 Mayıs’ta tüm engelli arkadaşlarımıza oyunumuza bekliyoruz. Tiyatroda engel yok’’ dedi.
ÜCRETSİZ SAHNELENECEK
Sahneleme tekniğiyle de bir ilk olma özelliği taşıyan oyun Engelliler Haftası dolayısıyla tiyatro severlere ücretsiz sahnelenecek. Oyunu seyretmek isteyen misafirler 0 549 781 39 25 nolu telefon numarasından rezervasyon yaptırabilecek.
OYUNU İSKENDER PALA YAZDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları; Kılıçarslan oyununun prömiyerini 26 Şubat’ta gerçekleştirmişti. İskender Pala’nın yazdığı Kılıçarslan adlı oyunu Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı yönetiyor.
Uluslararası tanınırlığa sahip usta tasarımcıların yer aldığı, Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr Meryem Gürbüz’ ün danışmanlık yaptığı “Kılıçarslan” adlı oyuna Kocaeli’den tarih araştırmacısı minyatür sanatçısı Deniz Gülsün Sarıbay da değerli eserleriyle katkı sunuyor. Anlatı ve sahneleme tekniği açısından türünde bir ilke imza atmanın heyecanını taşıyan oyun; Türkiye Selçuklu Devleti’nin Sultan Kılıçarslan dönemini anlatıyor. Kocaeli’nin de tanıklık ettiği tarihimizin bu sayfalarını; bir bilgisayar oyunu içinde aralayıp, seyircisiyle yolculuğa çıkıyor.
OYUNUN KONUSU
İki perdelik tarihi dram olan oyunun konusu kısaca şöyle: Oyun günümüz bir Türk ailesinde genç Hakan ve babası ile başlar. Hakan bir bilgisayar oyunu yazmıştır. Yazılımını da kendisinin yaptığı bu savaş oyununu gururla anlatır babasına. Hakan’ın amacı dünyaya, Anadolu’nun Türk vatanı olmasını canı pahasına savunan, ömrü Bizans ve Haçlı ordularıyla mücadele etmekle geçmiş büyük kahramanlarımızdan 1. Kılıçarslan’ ı tanıtmak, döneminde başlayan 1. Haçlı Seferi ve devamındaki haçlı saldırılarına karşı gösterdiği asla vazgeçmeyen kahramanca mücadelesini gururla göstermektir. Oyunun demosunu bitirmiş, babasına izlettirmek ister. Babası VR gözlüğünü takar ve tarih sayfaları aralanır…
OYUNCU KADROSU
Şehir Tiyatroları oyuncularından Çağrı Mengüç’ün Kılıçarslan rolüYle seyircinin karşısına çıktığı oyunda Ozan Şahin, Tunç Efe, Bülent Baytar, Sarper Saydam, Sezen Düzakar Çetindaş, Senem Akman, Şafak Karali, Erdem Irmak, Seçil Mutlu, Emre Işık, Volkan Dinç, Azer Şelte, Mine Özcan, Ezgi Özbalı, Başar Alemdar, Cüneyt Gürbüz, Emel Pala, İsa Karslı, Erdoğan Hasan Cengiz, İlker Bağlam, Oktay Çağın, Semih Eraslan, Cemal Aldıç, Aytek Mete Elgün, Nurcan Tural ve Aydın Sigalı rol alıyor. Hakan Dündar’ ın dekor tasarımını, Neslihan Gazal Erten’ in kostüm tasarımını gerçekleştirdiği oyunun ışık tasarımı Mustafa Bal’a ait. Oyunun müzikleri ise Gürkan Çakıcı bestelerinden oluşuyor. Toplu sahnelerin yer aldığı oyunun hareket düzeni Alpaslan Karaduman imzası taşıyor. Aktürk Aksoy’un görsel tasarımını, İlker Sevüker’ in ses-efekt tasarımını yaptığı oyunun dramaturgu Sevil Koç. Çizgi animasyonda Boğaç Oydemir, kılıç eğitiminde repetitör Ali Ertekin, tasarım uygulamada Emine Kaynak Yıldırım görev alıyor. Oyunun yönetmen yardımcıları Ahsen Gül Ever ve Nuri Karadeniz. Oyunda tasarım uygulama asistanı Günernaz Deniz, ses-efekt kumanda Murat Ünal, görsel kumanda İlkay Köroğlu isimlerini taşıyor. Afiş tasarımı İlayda Ünlü’ye ait olan oyunun reji asistanları Altuğ Özşekerci ve Umut İsfen.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz