«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Rektör Budak, Tohumculuk alanında dünyadaki uluslararası standartlarda 7 üniversiteden biriyiz

Rektör Budak, Tohumculuk alanında dünyadaki uluslararası standartlarda 7 üniversiteden biriyiz

rektor-budak-tohumculuk-alaninda-dunyadaki-uluslararasi-standartlarda-7-universiteden-biriyiz.jpg

Pandemi dönemi ile birlikte önemi ve değeri çok daha fazla anlaşılan tarım sektörünün önde gelenleri, Yeni Asır gazetesinin öncülüğünde düzenlenen “Yeni Asır Tarım Buluşması Tarımın Büyük Dönüşümü” etkinliğinde bir araya geldi.  İzmir Ticaret Odasının ev sahipliği yaptığı etkinliğe, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir ile kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün temsilcileri katıldı.

 

Yüzölçümünün yüzde 30'u tarım alanı olan İzmir'in Türkiye'deki tarımsal üretimde dördüncü şehir olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz Selim Köşger,  “İzmir şehri dünya içerisinde seçkin ayrıcalıklı konuma getirecek olan şeylerin üçüne, dördüne, beşine sahip bir şehir. Sanayi deseniz sanayi var. İhracat deseniz ihracat var. Ticaret deseniz müthiş bir şekilde ticaret var. Turizmin alt bileşenlerinin hepsinde müthiş bir potansiyel var. Sağlık turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi, plaj turizmi bunların hepsine sahip. Tarımda da hep ilklerin şehri olagelmiş bir şehir. Bu anlamda İzmir'in kıymetini bilmemiz lazım. Bu değerli mücevheri ustalıkla işlememiz lazım. İnşallah İzmir'i hep birlikte daha iyi bir hale getirmek için çalışacağız. Ben inanıyorum ki İzmir çok uzak olmayan bir vadede her anlamda hak ettiği yeri alacak" diye konuştu.

 

Etkinlikte “Türkiye Yüzyılında İklim Değişikliği Ekseninde Sürdürülebilir Tarım Perspektifi” konulu bir sunum gerçekleştiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzün en büyük problemleri, iklim değişikliği ve küresel ısınma. 2050 yılına kadar sıcaklığın 1,5 santigrat derece artması bekleniyor. Sıcaklık artışıyla beraber Akdeniz Havzası'nda tarım yapan çiftçilerimizin Karadeniz'e göç etmesi öngörülüyor. Bu küresel iklim değişikliği tüm dünyayı olduğu gibi bizi de etkileyecek. Bunlar bilimsel verilerle ve bazı tahmini senaryolarla ortaya konuluyor. Şuan bilim ve bilişim çağındayız, çıkış yolu da eğitim, öğretim, bilim ve üniversiteler. Basit bir döngü var. Aslında su var, çok iyi kullanmak gerekiyor. Toprak var, toprağın korunması lazım. Su, toprak, bitki, hayvan ve insan. Su ve toprak kaliteli olmazsa, bitki kaliteli ürün vermez. Hayvan bitki yediği için de hayvansal ürünler kaliteli olmaz. Bitkisel ve hayvansal ürünler kaliteli olmazsa insan sağlığı iyi olmaz. İnsan sağlığı iyi olmazsa da bir ülkenin sağlık alanındaki harcamaları artar" dedi.

 

“Tohum anlamında şanslı bir ülkeyiz”

Türkiye’nin tohum anlamında çok şanslı bir ülke olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “ Çok büyük zenginliklere sahibiz. Biz Ege Üniversite olarak tohumculuk anlamında uluslararası üniversite standartlarına uygun dünyadaki 7 üniversiteden biriyiz. Dünyadaki bu 7 üniversitede ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) diye bir merkez var. Bize şimdi Avrupa'dan tohum geliyor, testini yapıyoruz. Türkiye aslında tohumculukta çok ciddi mesafe aldı. Ege Üniversitesi olarak Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizde (EGE-TOTEM) Avrupa'dan gelen tohumları test ediyoruz ve ihracatına onay veriyoruz. Tohum anlamında iyiyiz. Ülkemizde ve İzmir’de, gençlerimizle birlikte eğitime ve bilime sarılıp elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bilimden kopmadan bilime yatırım yaparak insanlığın ve ülkemizin geleceği için iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Yeni Asır grubuna böyle bir organizasyon için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

“Dijital Tabanlı Tarım Haritası oluşturulmalı”

İklim krizi ve nüfus artışı bağlamında sürdürülebilir gıda için geleneksel tarım politikalarına dönülmesi gerektiğini söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Büyüyen nüfusun ihtiyaç duyduğu gıda arzının sağlanması için üretimin dünya genelinde yüzde 68 oranında artırılması gerektiği belirtiliyor. Halihazırda kullanılmakta olan verim izleme sistemlerine ek olarak yapay zeka uygulamalarına sahip sensörler aracılığıyla optimum miktarda su ve gübre kullanımının gerçekleştirilmesi, toprak analizlerinin yapılması ve ürün çeşidinin belirlenmesini de içeren bütünleşik bir veri analizine sahip üretim modelinin oluşturulması gerekiyor. Söz konusu verilerin merkezi bir sistemde toplanması ve gerçekleştirilen üretim planlamalarına entegre edilerek Türkiye'nin Dijital Tabanlı Tarım Haritası'nın oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir ise "Dünyanın şu an Ukrayna savaşı nedeni ile yaşadığı gıda krizi hepimize bir kez daha gösterdi ki tarım politikamız geleceğimize de yön verecek. Gelecekte tarım ürünlerinin altın değerinde olacağına inanıyorum. Dünyada söz sahibi olabilmek için sürdürülebilir bir tarım ülkesi haline gelmemiz şart" diye konuştu.

 

“Sürdürülebilir Tarım”

Açılış konuşmaları ve Rektör Budak'ın sunumunun ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel'in moderatörlüğünü üstlendiği “Sürdürülebilir Tarım” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İzmir'in tarımsal potansiyeli olarak önemli bir kent olduğunu, üretilen gıdalar kadar israfının da önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

 

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panellerde tarımın kamu ve özel sektörde önde gelen temsilcileri; Dijital Tarım, Doğru Tarım Uygulamaları, Sürdürülebilir Tarım, Tarım 4.0 gibi konularda katılımcılar bilgilendirdiler. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *