«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Türk deri sektöründe “Duayenler Onur Gecesi” düzenlendi

Türk deri sektöründe “Duayenler Onur Gecesi” düzenlendi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Duayenler Onur Gecesi”nde 60 duayen isim ödüllendirildi. Gecede konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDMİB) Başkanı Erkan Zandar, bir gecede milyonlarca kişinin emekli olduğunu, deri sektörü olarak nitelikli iş gücü bulmakta zorlandıklarını, EYT kararıyla sorunlarının daha da büyüyeceğine dikkati çekti.

“2023 yılına sürprizler ile başladık” diyen Zandar, “Artık biz de yönetim kurulu olarak hepimiz neredeyse emekliyiz. Bununla beraber hiper enflasyon döneminde stabil bir kurla ihracat yapma konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz. Çalıştıracak kalifiye personel bulmak her geçen gün daha zor bir hal alıyor. Kolay bir yıl bizi beklemiyor. Özellikle ağırlıklı pazarımız olan Avrupa ciddi bir resesyon dönemine girdi. Yani Helga bu sene daha az ayakkabı alacak, John da aracına deri koltuk kaplaması işini erteleyecek. Alternatif pazarlarımızı artırmak için geçen Eylül ayında başlattığımız Kazakistan Sektörel Ticaret Heyetini 2023 yılında da devam ettireceğiz. Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik kapsamlı bir çalışma başlattık. Yılda iki defa milli katılım yaptığımız Expo Riva Ayakkabı Fuarı’nda bu yıl 200 civarı Türk firmasıyla yer almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  

Pandemi dönemiyle Türkiye’nin coğrafi avantajını iyi kullandığını vurgulayan Zandar sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Artık navlun fiyatları pandemi öncesinin de altına düştü. Rekabetçi fiyat istikrarı açısından şu anda 23,5 seviyesinde olması gereken bir dolar kuruna ihtiyacımız var.”

“Duayenler Onur Gecesi”ni pandemi nedeniyle ertelenmiş bir şekilde gerçekleştirmek durumunda kaldıklarını aktaran Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Sektörümüz ihracatı için uzun yıllar emek vermiş siz değerli büyüklerimize birer teşekkür plaketi vermek üzere bu akşam toplandık. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 1991 yılında kuruldu. O dönemki ihracatı 79 milyon dolar civarlarında idi. 2022 yılı sonu itibari ile bölge ihracatımız 191 milyon doları aştı. 1991 yılında Ege Bölgesi’nin deri ihracatında deri konfeksiyon ve tabakhaneler öndeyken bugün ayakkabı ihracatı toplam ihracatımızdan yüzde 60 pay alır hale geldi. Ayakkabı sektöründe büyük bir başarı hikayesi yazıldı. O dönem ayakkabı sektörünü ihracata yönlendiren geçmiş dönem Başkanımız Jak Galiko’ydu. Saraciye sektörü potansiyeli yüksek alt sektörlerimizden biri. Bölgemizde az sayıda firmayla çok güçlü bir ihracat potansiyeline ulaşıyorlar. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde Saraciye sektörümüzün atak yapmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “Duayenler Onur Gecesi”nde plaket takdim edilen isimler;

Ayakkabı sektöründe; “Adem Gülşen, Ahmet Onmuş, Bahri Birsev, Bekir Pehlivan, Ender Fildişi, Fikret Şentürk, Hakem Gülşen, Halil Baskavas, Hasan Arıcan, Haşim Manav, İsmail Aytan, Mehmet Ali Tezcan, Mehmet Güler, Mehmet Öksüz, Mehmet Topbaş, Mehmet Yağcı, Murat Dağaltı, Musa Şen, Mustafa Çevikel, Mustafa Onmuş, Necmi Mamak, Nevzat Onay, Özcan Yasakçılar, Recai Zandar, Şerif Ali Ülkücan, Şinasi Zandar ve Tahsin Güzel”

Saraciye sektöründe; “Musa Ertuğrul, Rüştü Artkıy, “Şehmus Gündoğdu”

Deri-Konfeksiyon sektöründe; “Ahmet Birkoçak, Aydın Özmen, Bekir Ağartıoğlu, Cemal Dönmez, Faruk Çançar, Hüseyin Tokul, Jak Galıko, Kamil Soyoğlu, Mehmet Akdede, Mehmet Arıoğul, Mehmet Oray, Mehmet Özboyacı, Mehmet Sünbül, Metin Parıltı, Taylan Sakoğlu ve Tevfik Ercan”

Tabakhane sektöründe; “Ali Alak, Avram Kastro, Eyüp Sevimli, Hanefi Akay, Mehmet Büncü, Muharrem Gülsever, Talip Sepici ve Tarık Sepici”

Onur ödülleri; “Hatice Suzan Erman, Selahattin Güven, Süleyman Tahiroğlu ve Ümit Özkan”

Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *