«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Yusufeli Barajı’nda dipsavaklar test edildi

Yusufeli Barajı’nda dipsavaklar test edildi

Yusufeli Barajı'nda dipsavaklar test edildi

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda, su yüksekliğinin 63 metreye yükselmesiyle birlikte su seviyesinin artışını kontrol edecek 4 adet dipsavak, başarıyla test edildi. Böylece barajdan ilk su tahliyesi gerçekleşmiş oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 22 Kasım 2022 tarihinde su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda su seviyesi 63 metreye ulaşarak dipsavakların seviyesine geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki DSİ Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan baraj gölünde biriken su miktarı ise 49 milyon metreküpe ulaştı.

Suyun bu seviyeye ulaşmasıyla birlikte baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programına uygun bir şekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek olan 4 adet dipsavak açılıp kapatılarak sorunsuz bir şekilde test edildi.

Dipsavaklar, barajda su tutulurken su seviyesinin günde 1 metreyi geçmeyecek şekilde kontrollü bir şekilde yükselmesini sağlıyor. Suyun fazla gelmesi halinde dipsavaklar açılarak fazla su tahliye ediliyor.

Dipsavaklar, barajdaki su seviyesi belli kotlara geldiğinde kontrol beklemesi sırasında su seviyesini sabit tutmak için gelen suyun tahliyesini ve büyük bir taşkın anında dolusavaklardan su tahliyesi yeterli olmadığı zaman açılarak barajın emniyeti için su tahliyesi görevlerini gerçekleştiriyor.

Yusufeli Barajı ve HES Kontrollü Su Tutma Programının uygulanabilmesi için her biri 140 m³/s kapasiteli dört dip savak bulunuyor.

Yusufeli Barajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Kasım’da katıldığı törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı, 275 metrelik yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise Dünyanın beşinci en yüksek barajı unvanını sahip.

Tesisin kurulu gücü 558 MW olup, yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilowatsaattir. Dev tesisin üreteceği enerji ile ekonomiye yıllık 5 milyar TL katma değer temin edeceği hesaplanıyor.

Yusufeli Barajı ve HES’in devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 oranında artacak. Böylece 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Yusufeli Barajı Çoruh Nehri’nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacak ve Çoruh Nehri’nde oluşabilecek taşkın riskini azaltacak. Ayrıca mansabında bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerini artıracak.

Bakan Kirişci’den sosyal medya paylaşımı

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci,

“Mühendislerimizin şaheseri Yusufeli Barajı’nda ilk su tahliyesi gerçekleşti. Dipsavaklarımızın testleri başarıyla sonuçlandı. Su seviyesi 63 metreye, biriken su miktarı 49 milyon metreküpe ulaşan Yusufeli Barajı ve HES, Türkiye Yüzyılı’na enerji katacak.” ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *