«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Çin Başbakanı Li’den Çin-ASEAN ilişkilerini güçlendirme çağrısı

Çin Başbakanı Li’den Çin-ASEAN ilişkilerini güçlendirme çağrısı

Çin Başbakanı Li'den Çin-ASEAN ilişkilerini güçlendirme çağrısı

Çin Başbakanı Li Keqiang, ASEAN ülkeleriyle işbirliğinin artırılması, bölgesel barış ve istikrarın ortaklaşa sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Li Keqiang, Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de dün düzenlenen 25. Çin-ASEAN Liderler Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

Çin-ASEAN kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin geçen yılın kasım ayında düzenlenen zirvede resmen kurulduğunu hatırlatan Başbakan Li Keqiang, bölgesel ve uluslararası durumda derin ve karmaşık değişiklikler yaşanırken, belirsizlik ve istikrarsızlık unsurlarının arttığının altını çizdi.

Çin Başbakanı Li, “Zorlukları birlikte göğüslememizin en uygun yolu açıklık ve işbirliğinden geçiyor.” dedi.

Li, ASEAN’ın Çin’in komşu ülkelere dönük diplomasisindeki öncelikli pozisyonunu koruyacağına işaret ederek, Doğu Asya’daki işbirliğinde ASEAN’ın merkezi konumunu destekleyeceklerini söyledi.

Çin’in ASEAN ile ortaklığını güçlendirmeye hazır olduğunu belirten Li, iki tarafın kalkınma alanındaki işbirliği konusunda daha güçlü uzlaşılar oluşturması, kalkınma stratejilerini eşgüdümlü şekilde geliştirmesi, işbirliğinin niteliğini ve verimliliğini artırması gerektiğini kaydetti.

Çin’in pandemi sonrası toparlanma alanındaki işbirliğini yoğunlaştırmak için Çin ile ASEAN’ın ortak kalkınmasına dair özel bir kredi sağlayacağını dile getiren Başbakan Li, pandemiye rağmen son 3 yılda ikili ticaret hacminin arttığını, tarafların birbirinin en büyük ticaret ortağı olduğunu ifade etti. 

Li Keqiang, serbest ticaret bölgelerinin seviyesinin yükseltilmesine dair müzakerelerin başlatılmasının ilan edilmesi vesilesiyle ticaret ve yatırım işbirliğinin niteliğinin artırılması ve seviyesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu. 

Li Keqiang, ayrıca Çin’in Güney Çin Denizi sorununu, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) dâhil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamında ve karşılıklı saygı temelinde, uygun bir şekilde çözmek için ASEAN ülkeleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Li, Çin’in, barışçıl kalkınma ve dışa açılma politikasını izlemeye devam ederken, tüm ülkelerle dostluk ve iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *