«
  1. Anasayfa
  2. Uncategorized
  3. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşması

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşması

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşması

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2022 yılının son saatlerinde yeni yıl konuşması yaptı.

Xi, Çin Medya Grubu (CMG) ve internet aracılığıyla yayınlanan konuşmasında, 2022 yılındaki çalışmaları özetlerken, 2023 yılına yönelik beklentilerini açıkladı.

Xi Jinping’in konuşmasının tamamı şöyle:

“Yoldaşlar, dostlar, hanımlar, beyler; herkese merhaba. 2023 yılına girmek üzereyken, Beijing’den herkesin yeni yılını kutluyorum. 2022 yılında, Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’ni başarıyla düzenleyerek, sosyalist ve modern bir ülkenin kapsamlı şekilde inşası ve Çin tarzı modernleşme yoluyla Çin milletinin yeniden yükselişini hızlandırmak için yüce bir yol haritası ortaya koyduk, yeni yolculuğa başlamak için meşaleyi yaktık.

Çin, bu yıl da dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak konumunu korurken, Çin ekonomisi istikrarlı ve güçlü bir şekilde gelişti. Çin’in gayrisafi yurt içi hasılasının bu yıl 120 trilyon yuanı aşacağı tahmin ediliyor. Küresel gıda krizi karşısında, Çin’in gıda üretiminde art arda 19 yıldır artış sağlanırken, Çinliler, kendi ‘’pilav kasesini daha sağlam şekilde elinde tuttu.’ Yoksullukla mücadelede elde edilen başarıları daha da sağlamlaştırarak, kırsal kesimin kalkınmasını kapsamlı şekilde ilerlettik. Vergi indirimi gibi bir dizi tedbir alarak, işletmelerin sıkıntılarını çözmelerine büyük destek sağladık, halkın acil çözüm bekleyen günlük yaşam sorunlarını çözmek için tüm olanaklarımızı kullandık.

Covid-19 salgınının başından bu yana daima halkın canını ilk sıraya koyarak, salgınla mücadele çalışmalarını bilimsel ve isabetli bir şekilde yürüttük. Mevcut koşullara ayak uydurarak, salgını önleme ve kontrol etme tedbirlerinde ayarlamalar yaparak, uygulamaları mükemmelleştirmeye çalıştık; halkın can güvenliğini ve sağlığını azami boyutta koruduk. Başta sağlık personeli ve kamu çalışanları olmak üzere parti kadrosundan çok sayıda kişi ve vatandaş, zorluklara boyun eğmeyerek görevlerini cesaret ve kararlılıkla yerine getirdi. Harcanan yoğun çabalar sayesinde, daha önce benzeri görülmemiş sınamaların üstesinden geldik; herkes çetin bir sınavdan geçti. Şu an salgınla mücadelede yeni bir aşamaya girildi. Önümüzdeki meydan okumalar hâlâ küçük sayılmaz. Hepimiz direnç göstererek, hiç şaşmadan çaba harcıyoruz. Zafer ışığı önümüzde ve hepimiz çabalarımızı daha da yoğunlaştırarak, kararlılık ve dayanışma göstererek nihai zafer kazanacağız.

2022 yılında Yoldaş Jiang Zemin ebediyen aramızdan ayrıldı. Kendisinin Çin’in toplumsal ve ekonomik gelişme sağlaması için imza attığı ulu başarılar ve sahip olduğu yüksek ahlakı derinliğine kavrıyor ve yad ediyoruz. Siyasi açıdan bıraktığı vasiyeti sürdürerek, yeni dönemde Çin’e özgü sosyalizm davasını sürekli ilerleteceğiz.

Tarih, yüce ve uzun bir destandır. Günümüz Çin’i nesilden nesile gösterilen çabalarla yaratıldı.

Çin, rüyaların gerçekle sıkı sıkıya bağlandığı bir Çin oldu.

Beijing Kış Olimpiyat Oyunları ve Kış Paralimpik Oyunları başarıyla düzenlendi. Çinli sporcular, müsabakalarda gösterdikleri güzel performanslarla gurur verici başarılar kaydetti. ‘Shenzhou-13’ ‘Shenzhou-14’ ve ‘Shenzhou-15’ uzay araçları uzaya fırlatıldı, Çin Uzay İstasyonu kapsamlı şekilde inşa edildi ve dolayısıyla Çinliler, uzayda bir yuvaya sahip oldu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun 95’inci ‘doğum günü’ kutlandı. Ordunun tüm komutanları ve erleri başlarını dik tutarak güçlü bir ordunun inşası yolculuğunda gururla ilerledi. Çin ordusunun 3’üncü uçak gemisi denize indi. Çin’in yerli C919 yolcu uçağının resmen teslimatı yapıldı. Baihetan Hidroelektrik Santrali hizmete girdi. Tüm bunlar, sayısız insanın alın terine dayanarak gerçekleştirildi.

Çin, bugün dinamizm dolu bir Çin. Ülke genelindeki çeşitli serbest ticaret pilot bölgeleri ve Hainan Serbest Ticaret Limanı verimli hizmet sağlarken, sahil bölgelerinde inovasyon rüzgarı esiyor. Çin’in orta ve batı kesimlerindeki kalkınma ivme kazanıyor, kuzeydoğu kesimindeki kalkınma eğilimi gittikçe güçleniyor, sınır bölgelerindeki gelişme hızlanırken, halkın refahı da artıyor. Büyük dirence, geniş potansiyele ve güçlü dinamizme sahip Çin ekonomisinin uzun vadede iyi yönde gelişme görünümü de değişmedi. Güvenimizi koruyarak istikrarlı şekilde ilerlemede ısrarcı olursak, öngörülen hedeflere muhakkak ulaşacağız.

Bu yıl, Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ni ziyaret ettim. Hong Kong’un kaostan kurtularak yeniden istikrara kavuştuğunu görmekten büyük sevinç duyuyorum. ‘Bir Ülke İki Sistem’ politikasını hiç şaşmadan yerine getirirsek, Çin’in Hong Kong ve Makao özel idari bölgelerinde uzun vadeli refah ve istikrar mutlaka korunacak.

Çin, bugün seçkin milli ruhunu devam ettiren bir Çin. Bu yıl meydana gelen deprem, sel, kuraklık ve yangın gibi doğal afetler ile bazı iş kazaları şoke edici ve üzüntü vericiydi. Ancak bu afetlerde de insanların başkalarını kurtarma uğruna canlarını feda etmeleri  duygusal sahneler oluşturdu. Bu kahramanca ve yardımsever eylemleri daima yüreğimizde taşıyacağız. Bir yıla veda edip yeni bir yılı kucakladığımız anlarda, Çin ulusunun binlerce yıldır süregelen ulu ve seçkin ruhunu hatırlayınca daha da ileriye gitme konusundaki güvenimiz daha da artıyor.
Çin, bugün dünyaya kapsamlı bir şekilde bağlı bir Çin. Bu yıl, başkent Beijing’de, çok sayıda yeni ve eski yabancı dostu ağırlamanın yanı sıra, dış gezilere çıkarak Çin’in tutumunu dış dünyaya anlattım. Dünyanın yüz yıldır görülmemiş değişimlerden geçtiği bir dönemde, yerkürenin hiç de huzurlu olduğu söylenemez. Öteden beri, barışa ve gelişmeye büyük değer veriyor, dost ve ortaklarımızı önemsiyor, tarihin doğruluğu ve insanoğlunun medeni olarak ilerlemesinin üzerinde duruyoruz. İnsanoğlunun barış ve gelişmesine Çin’in zekâsını ve planlarını sunmak için yoğun çaba harcıyoruz.

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin tamamlanmasından sonra, meslektaşlarımla birlikte, Yan’an kentine giderek Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin Yan’an’da bulunduğu devrim dönemindeki çetin zorlukların üstesinden gelinmesine dair parlak yılların önemini yeniden hissettik, partinin eski nesil üyelerinin manevi gücünü derinliğine kavradık. Tıpkı sıkça söylediğim gibi, insanı olgunlaştıran zorluklardır. Geçen yüz yıl içinde Çin Komünist Partisi nice zorluk ve  meydan okumaların üstesinden geldi; zorlu ancak yüce bir yol katetti. İleriye doğru hiç şaşmadan mücadele etmeye devam edeceğiz, Çin’in gelecekte daha da güzel olması için yoğun çaba harcayacağız. Yarınki Çin, mücadele ederek mucize yaratacak. Çinli şair Su Shi’nin dediği gibi: İnsan, gücünü işin en zor noktasını çözmeye verir, en uzak görüşlü hedeflerin peşinde koşar. Yugong’un dağları yerinden oynatma hırsına ve suları kayaların arasından damlatma azmine, sıkı çalışmaya ve binlerce millik birikime sahip olduğunuz sürece, büyük hedeflerinizi güzel bir gerçeğe kesinlikle  dönüştürebilirsiniz. 

Yarınki Çin’in gücünün kaynağı dayanışmadır. Çin büyük bir devlet; farklı insanların farklı beklentileri vardır, farklı insanlar aynı konuda da farklı görüşlere sahip olabilir; bu doğal bir şeydir. İnsanlar, koordinasyon ve istişare yoluyla görüş birliğini sağlamalı. Çin’in 1,4 milyardan fazla nüfusu, tek yürek hâlinde ortak adım atarsa, el ele verip omuz omuza kalırsa başaramayacağı bir iş, aşamayacağı bir zorluk yoktur.

Taiwan Boğazı’nın iki yakası bir ailedir. İki yakada yaşayan tüm yurttaşlarımızın aynı yönde atılan adımlarla Çin milletinin uzun vadeli mutluluğunu birlikte yaratmalarını umuyoruz.

Yarınki Çin’in umudu gençlerdir. Gençler güçlüyse devlet de güçlüdür. Çin’in kalkınması, çok sayıda gencin sorumluluklarını üstlenmesine dayanıyor. Gençlik, canlılık ve umut demek. Gençler, daima vatanseverliği yüreğinde taşımalı, ilerlemenin niteliğini güçlendirmeli, mücadele ruhuyla gençlik dönemlerine renk katmalı, dolayısıyla çağın ve tarihin önünde pişman olmamalı.

Yeni yıl konuşmasını yaptığım şu anlarda, çok sayıda kişi, işlerinin başında meşgul durumda. Hepsine ‘kolay gelsin’ demek istiyorum. Yeni yılın çanları çalmak üzere. Gelecekten güzel beklentilerle 2023 yılının ilk gün ışıklarını hep birlikte kucaklayalım. Vatanımızın müreffeh ve huzurlu, dünyanın da huzurlu, güzel, mutlu ve barışçıl olmasını temenni ediyorum. Herkesin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor, isteklerini gerçekleştirmesini diliyorum. Teşekkür ederim. ”

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *