«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Fed yavaşlayacak mı?

Fed yavaşlayacak mı?

Fed yavaşlayacak mı?

Küresel piyasalar birbirine bağlı, dünya çapındaki varlıkların fiyatları birbirine bağlı. Ve böylece yükselen ABD faiz oranları küresel para birimlerinde, tahvillerde ve hisse senetlerinde keskin değişimlere yol açarak piyasaların aniden ve aynı anda tepki vermesine neden oldu.

Sahm Consulting’in kurucusu ve Fed’de eski bir ekonomist olan Claudia Sahm, “Fed, finansal piyasaları gerçekten hızlı bir şekilde bir yöne itti” dedi: “Piyasaların uyum sağlamak için zamana ihtiyacı var.”

ABD’li politika yapıcılar için, küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalar bir zorluk teşkil ediyor: Enflasyon yüksek ve ehlileştirilmesi gerekiyor, ancak çözüm – keskin faiz oranlarındaki artışlar – finansal sistemi o kadar rahatsız etmeye başlıyor ki bazı analistler bunun bir krize dönüşebileceği konusunda uyarıyorlar. Faiz oranlarını bu hafta tekrar yükseltmesi ve bu yıl içinde ve 2023’e kadar daha da yükseltmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, veriler merkez bankasının planlamaya çalıştığı ekonomik yavaşlamanın devam ettiğine dair yeni kanıtlar sunarken, Fed’in Aralık ayında agresif faiz artırım hızını yavaşlatabileceği görülüyor. Ayrıca, oranları yeterince yüksek tuttuklarında, rotayı hızlı bir şekilde tersine çevirmeyi ve enflasyonun yeniden ısınmasına izin verme riskini almadıklarının sinyallerini verdiler.

Fed Başkanı Jerome Powell ve 18 merkez bankacısı arkadaşının bugün yapacakları toplantıda dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artırımını desteklemeleri bekleniyor. Ancak vadeli işlem piyasalarındaki bahisler, Fed’in Aralık toplantısındaki yarım puanlık bir artış lehine güçlü bir şekilde ilerliyor – politika faizini %4,25-%4,5 aralığına getirecek bir hareket -. CME Group Inc.’de işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri, Mart 2023’e kadar %4,75-%5’lik bir üst politika oranı aralığında fiyatlanıyor ve Aralık ayına kadar %4,25-%4,5 aralığına düşüyor.

Geçen perşembe günü yayınlanan veriler, ABD ekonomik büyümesinin 3Ç22’de toparlandığını gösterdi, ancak Ticaret Departmanından gelen aynı rapor, tüketici harcamalarının önceki çeyreğin %2 hızına göre %1,4’e düştüğünü ve GSYİH deflatörünün fiyat baskılarının bir göstergesi olduğunu gösterdi.

Ekonomistler, ABD ekonomik gelgitinin şimdiden döndüğünü söylüyor. Regions’un ekonomisti Richard Moody, “Mallara yönelik gerçek tüketici harcamaları daha da düşecek, hizmet harcamaları yavaşlayacak, ticari yatırımların bocaladığına dair işaretler var ve konut piyasası yüksek ipotek faiz oranlarının ağırlığı altında sallanıyor” diye yazdı: “Ayrıca, yüksek faiz oranlarının tam etkisi henüz ekonomide ilerlemedi.”

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *