«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. JPY ve Yuan

JPY ve Yuan

JPY… 22 Eylül’de Japonya, yaklaşık 24 yıl aradan sonra ilk yen alım, dolar satış müdahalesini gerçekleştirdi. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki bu hareketi hemen bir basın toplantısında duyurdu, ancak operasyon yenin daha fazla değer kaybetmesini engelleyemedi.

Japonya Maliye Bakanlığı’nın raporuna göre, Japonya geçen ay döviz piyasası müdahalelerine 6.349.9 milyar yen harcadı ve ülkenin yen alım operasyonları için aylık rekor seviyeye ulaştı. Bir önceki en yüksek seviye, bir önceki ayda kaydedilen 2,838.2 milyar yendi. En son rapor 29 Eylül ile Perşembe arasındaki dönemi kapsıyordu. Sonuç olarak, para biriminin devam eden aşağı yürüyüşünü durdurmak için yen alım müdahalelerinin toplam miktarı yaklaşık 9,2 trilyon yene ulaştı.

24 Ekim’deki keskin bir hareket de dahil olmak üzere diğer yüksek volatilite anları, traderları yetkililerin piyasalarda ne sıklıkta faaliyet gösterdiği ve para birimini ne kadar süre desteklemeye devam edebilecekleri konusunda tahminde bulunmaya yöneltti.

Şüpheli Hareketler… Japonya 22 Eylül’den bu yana döviz müdahaleleri konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor… Kaynak: Bloomberg

Itochu Araştırma Enstitüsü’nden ekonomist Atsushi Takeda, “Japonya’da hala 10 trilyon yen’den fazla nakit kalmalı, bu nedenle Eylül ve Ekim aylarında gördüğümüz seviyedeki büyük müdahaleler belki üç ila beş kez daha gerçekleşebilir” dedi.

Maliye bakanlığına göre, Japonya Eylül sonu itibariyle yaklaşık 1,24 trilyon dolar değerinde döviz rezervine sahipti. En likit yabancı rezerv varlıkları arasında, yabancı merkez bankaları ve Uluslararası Ödemeler Bankası nezdindeki 135,5 milyar dolarlık mevduat bulunmaktadır.

Takeda, gayri safi yurtiçi hasılanın %2’sinden fazlasının müdahalesini belirleme kriterleri arasında işaretleyerek, “Dikkat edilmesi gereken bir şey ABD’nin kur manipülasyon raporudur” dedi: “Japonya için bu yaklaşık 11 trilyon yen, yani bu sizin üst sınırınızsa, Japonya’da belki 2 trilyon yen daha kaldı.”

ABD ve Japonya arasında faiz oranları farkı genişlemeye devam ettiği sürece yen’in dolar karşısında aşağı yönlü baskı altında kalması bekleniyor. Fed, Japonya Merkez Bankası’nın Cuma günü sert duruş sergilemesinin ardından bu hafta başka bir büyük artış gerçekleştirdi. Ancak ileride, Itochu’dan Takeda, Fed’in faiz artırımlarında zirveye yaklaşma işaretlerinin yen üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışacağını söyledi.

Yuan… Devlet Döviz İdaresi (SAFE) uluslararası ödeme departmanı eski direktörü Guan Tao, Bloomberg’le röportajında para birimindeki dalgalanmaların ekonomik bir şok veya enflasyonla sonuçlanmadığını, piyasanın hala düzenli olduğunu ve finansal istikrarın bozulmadığını söyledi. Bu, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Asya komşusunun aksine büyük ölçekli para müdahalesine girmesini engelledi ve oynaklığın “uygun fiyatlı” olduğunu ekledi. Ancak Guan, “Bazı spekülatörler fazla ileri giderse, Çin Merkez Bankası’nın döviz piyasasına müdahale etmek için Japonya Merkez Bankası’ndan (BOJ) daha güçlü olması gerekir” dedi.

Onshore yuan, iki yıldaki en büyük tek günlük kazancının ve ima edilen oynaklığın artmasından günler sonra, ABD doları karşısında 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin’in daha zayıf bir yuan için spekülatif bahislerde aşırılığı önlemek için döviz rezervlerini kullanabileceğini göz ardı etmiyor: Tao, “PBOC, yuanın daha ince ticaret hacmi, Çin’in ticaret fazlası ve daha büyük miktarda döviz rezervi göz önüne alındığında BOJ’dan daha etkili” dedi. Guan, uzun vadede yuan yönetiminin politika hedefinin döviz kurunu esnek tutmak olması gerektiğini belirterek, bunun para politikası bağımsızlığını korumanın ve müdahaleye olan bağımlılığı azaltmanın anahtarı olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrı bir araştırma, zayıflayan bir yuanın yerel firmalar için mutlaka kötü olmadığını gösterdi. Onshore borsada işlem gören firmalar, yuan’ın yaklaşık %5 değer kaybettiği yılın ilk yarısında, döviz çevriminde net 30,7 milyar yuan (4,2 milyar ABD Doları) kar kaydetti. Bu, geçen yıl yuan’ın yaklaşık %1 kazandığı 3,3 milyar yuan’lık net zararla karşılaştırılıyor.

Onshore yuan spot işlemlerde önceki kayıpları tersine çevirdi ve yerel seansı 7.3050’de önceki gece kapanışına göre %0.46 artışla 7.2719’da bitirmeden önce 7.2577’ye yükseldi. Seansın başlarında, PBOC orta nokta oranını ABD doları başına 7.2081 ile 24 Ocak 2008’den bu yana en düşük ve önceki 7.1768 düzeltmesinden %0,43 daha zayıf olarak belirledi. Döviz traderları, yetkililerin daha fazla zayıflıktan memnun olduklarının bir işareti olarak merkez bankası sabitlemesinde dolar başına 7,2 kilit seviyesinin kırılmasını aldı. Sonuç olarak, onshore yuan ABD doları başına 7.3201’den açıldı ve hızla 7.3280’e, 26 Aralık 2007’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası’nın agresif parasal sıkılaştırması, son aylarda ABD doları ve ABD getirilerini destekledi ve yatırımcılar şimdi daha az agresif bir sıkılaştırma ihtimalini tartıyorlar.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Haber Oku Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *